Rijbewijs B, het personenautorijbewijs Bekijk onze prijzen

Je rijbewijs is een eenmalige investering waarvan jij je leven lang profijt hebt. Het maakt je onafhankelijk en je kunt je op ieder gewenst moment verplaatsen zonder rekening te moeten houden met bijvoorbeeld vertrektijden en/of opstapplaatsen.

Als jij je zo dadelijk zelfstandig gaat voortbewegen in het verkeer is het belangrijk dat je de juiste kennis en vaardigheden bezit, daarom is de keuze voor de juiste rijopleiding en verkeersschool belangrijk. Rijschool Combinatie Zuid helpt je hiermee graag op weg.

Wil jij je rijbewijs snel halen, op je gemak rijlessen volgen, of wil je een opleiding hebben waarbij je extra verkeerservaring opdoet en begeleiding hebt vanuit het CBR, de keuze is aan jou. Wij zorgen ervoor dat jij op een veilige en verantwoorde wijze in bezit komt van het rijbewijs.

Tijdens alle opleidingen krijg je begeleiding van een gecertificeerde instructeur. Met je instructeur ga je er samen aan werken om het praktijkexamen te halen. Tijdens de rijlessen word je aangeleerd hoe je zelfstandig moet functioneren in het verkeer. Stapsgewijs ga je leren hoe je moet omgaan met een personenauto, hoe je moet omgaan met alle andere weggebruikers en daarnaast komen verkeersinzicht en verkeersveiligheid aan de orde. Kortom wij gaan er voor zorgen dat jij zo dadelijk zelfstandig en verkeersveilig kan gaan deelnemen aan het verkeer.

Om je te helpen bij de keuze van een rijopleiding geven wij een korte uitleg over de opleidingen die wij verzorgen. "Surf" over de verschillende mogelijkheden voor meer informatie.

Rijopleiding in Stappen Tijdens de Rijopleiding in Stappen (

RIS

) leer je stap voor stap autorijden. Met deze moderne rijopleiding ben je beter voorbereid op deelname aan het verkeer! Enkele voordelen hiervan op een rij:
 • Hoge kwaliteit rijopleiding
 • Stap voor stap aanpak / modules
 • Betere voorbereiding op deelname aan het verkeer
 • Inzicht in je vorderingen met behulp van de leskaart
 • Leren zelfstandig een route uit te stippelen en te rijden
 • Antisliptraining

 • Hoger slagingspercentage
Bij de Rijopleiding in Stappen ga je stapsgewijs verder. In totaal doorloop je vier modules. Iedere module sluit je af met een toets. De Rijopleiding in Stappen hoeft niet langer te duren dan een reguliere rijopleiding.

Module 1 - voertuigbediening en voertuigbeheersing (toets 1)
Module 2 - beheersing van eenvoudige verkeersmanoeuvres en –situaties (toets 2)
Module 3 - complexe voertuigbediening en beheersing van complexe verkeersmanoeuvres en situaties (toets 3)
Module 4 - veilige en verantwoorde verkeersdeelname (praktijkexamen bij het CBR)

Na afronding van de eerste en tweede module vindt er een toets plaats. Deze toetsen worden afgenomen door een RIS-instructeur. In de derde toets maak je kennis met de gang van zaken bij het CBR en kun je alvast wennen aan de examensituatie. De RIS-examinator geeft je bovendien tips ter verbetering van je rijgedrag. Je RIS-instructeur is altijd bij de toetsen aanwezig en vergelijkt je prestaties met die van tijdens de rijles. De vierde en laatste toets is het praktijkexamen. Met een RIS-opleiding is je kans van slagen voor dit examen aanzienlijk groter!

Bij de Rijopleiding in Stappen krijg je een eigen lesboek met daarin je leskaart. Daarop houdt de instructeur je vorderingen precies bij. Zo kun je zelf zien hoe je ervoor staat en waaraan je nog moet werken. Je ziet dus hoe ver je bent tijdens de opleiding.

Pakketten 

Bij deze cursus wordt d.m.v. intake lessen gekeken of je geschikt bent voor een pakketopleiding en zo ja voor welk niveau. De intake bestaat uit 4 lesuren, bijvoorbeeld verdeeld over 2 x 2 uur. Na de intake worden een tussentijdse toets en het examen aangevraagd. De lessen kunnen dan ingepland worden en beginnen. Met het examen wordt het pakket afgesloten. Je moet er wel rekening mee houden dat je bij aanvang van de cursus in het bezit dient te zijn van een geldig theoriecertificaat. Alle pakketten zijn inclusief autorijlessen, een tussentijdse toets en het CBR

examen B

.

Regulier lessen 

Per week volg je één of meerdere lessen met een tijdsduur van 60, 90 of 120 minuten.
Je aanleg en het aantal lessen per week bepalen de tijdsduur van je rijopleiding. Maar hoe weet je of je dan klaar bent voor het examen? Dit kan de instructeur je vertellen. Je vorderingen worden bijgehouden op de instructiekaart. Zo kun je zien wat je al beheerst en waar je nog aandacht aan moet besteden. Op basis van je vorderingen tijdens de lessen wordt de datum van je praktijkexamen bepaald.

Tussentijdse toets 

De tussentijdse toets kun je een beetje vergelijken met een proefexamen. Deze toets heeft enkele voordelen. Wanneer je namelijk tijdens de tussentijdse toets de bijzondere verrichtingen goed doet, krijg je hiervoor tijdens je examen vrijstelling. De examinator geeft je na afloop vaak nog advies over de punten waar nog aan gewerkt moet worden. Je weet nu ook hoe het erop het examenbureau aan toe gaat en wat er nog moet gebeuren om je examen tot een goed einde te brengen.

Examen 

Een praktijkexamen duurt max. 55 minuten. Er wordt gestart met een ogentest (lezen nummerbord). Daarna komen deelname aan het verkeer en bijzondere verrichtingen, o.a. recht achteruit rijden, file parkeren, keren en parkeren aan bod. De examinator stelt tevens enkele vragen over de auto.

Opfriscursus 

De opfriscursus is speciaal voor diegenen die de laatste tijd weinig auto hebben gereden (maar uiteraard wel een autorijbewijs hebben) en hun kennis willen oppoetsen. Ook is deze cursus geschikt voor mensen die bepaalde angsten willen overwinnen, bijvoorbeeld rijden op de snelweg, in de file of in druk stadsverkeer. U kunt dus zelf invulling geven aan de cursus!
De cursus wordt in overleg gepland en duurt 2 uur per afspraak. Aan het begin van de cursus neemt de instructeur met u de te behandelen onderdelen door, zodat deze uitgebreid geoefend kunnen worden. Na afloop wordt alles met u besproken.

Vraag hier meer informatie aanRijbewijs E achter B, het Aanhangerrijbewijs Bekijk onze prijzen

Naast de opleiding voor het rijbewijs B kent Rijschool Combinatie Zuid ook de opleiding voor rijbewijs E achter B. Voor diegenen die geen vrachtwagen(-rijbewijs) bezitten, maar ook niet genoeg ruimte vinden in een personenauto. Met rijbewijs E is dat een kwestie van aankoppelen en wegrijden.

Rijschool Combinatie Zuid maakt bij deze rijopleiding gebruik van een dubbel-as aanhangwagen van 6 meter lang, zodat u in de toekomst niet alleen met kleine aanhangwagens uit de voeten kunt. U rijdt tijdens de lessen in een Peugeot Expert MPV en u wordt begeleid door een gecertificeerde instructeur.

Het is uiteindelijk de bedoeling dat u tijdens de lessen en natuurlijk ook tijdens het examen, het rijgedrag vertoond dat past bij het voertuig waarmee u zich door het verkeer beweegt. Dat is waar u met de instructeur aan gaat werken. Stapsgewijs leert u om te gaan met de aanhangwagen, te beginnen bij het lezen en begrijpen van de kentekenbewijzen en te eindigen bij het afkoppelen en veilig achterlaten van de aanhangwagen na een rit.

Wij zijn erkend als opleidingsinstituut van de stichting OOM van de metaalsector, dat houdt in dat er bij ons subsidiemogelijkheden zijn voor het behalen van het rijbewijs E achter B.

Onderdelen van de lessen en het examen

Tijdens de lessen en het examen voor het rijbewijs E achter B, dient u altijd uw geldige rijbewijs B bij u te dragen.

Verder doorloopt u een aantal onderdelen, te weten :
 • Controle van de kentekenbewijzen van de combinatie
 • Testen van de ogen
 • Het aankoppelen van de aanhangwagen en controle van de combinatie
 • Het rijden met de combinatie
 • De bijzondere verrichtingen
 • Het afkoppelen van de aanhangwagen en veilig achterlaten na een rit.
Rijschool Combinatie Zuid
Half Elfje 7a
5711 ES Someren

Tel: 0493 493 393
Fax: 0493 496 728
Email: info@rijschoolcombinatiezuid.nl
KvK te Eindhoven: 17173970
BTW nr: NL1418.92.304.B01
Rabobank: 1422.84.203.

VTL Gecertificeerd opleider
Transport & Logistiek

Via www.soobsubsidiepunt.nl kunt u SOOB-subsidie aanvragen voor diverse opleidingen.