Rijbewijs AM, het Bromfietsrijbewijs en Rijbewijs A, het Motorrijbewijs Bekijk onze prijzenInformatie bromfietsrijbewijs (AM)

Sinds 1 maart 2010 is alleen een theorie-examen niet meer voldoende voor een bromfietsrijbewijs. Je dient ook een praktijkexamen bij het CBR af te leggen.

Theorie-examen 

Voordat je in de praktijk je vaardigheden kan beproeven dien je allereerst je theoriecertificaat behaald te hebben. Dit doe je door zelfstudie of door klassikaal les te nemen.
Het theorie-examen toetst of je de benodigde kennis in huis hebt als het gaat om verkeersinzicht en verkeersregels. Het examen geldt voor iedereen die een bromfietsrijbewijs wil halen. Pas ná het behalen van dit certificaat mag je gaan lessen op de bromfiets.
Voor welke soort bromfietsen moet je theorie-examen doen?
Zowel voor brom- als snorfietsen. Dus of je straks een helm gaat dragen of niet, je moet dit examen afleggen. Bromfietsen zijn de scooters/brommers met een gele kentekenplaat en snorfietsen (zonder helm te gebruiken) zijn de voertuigen met een blauwe kentekenplaat.

Intake 

De duur van de intake is 1 uur (60 minuten).
Je instructeur gaat bepalen hoe handig je bent met de bromfiets. Of je het remmen beheerst en of je goed met je gas omgaat. Hij doet dit door een aantal bijzondere verrichtingen met je te oefenen.
Tijdens de lessen sta je met je instructeur in verbinding via een draadloos communicatie systeem. Hij voorziet je van de informatie die je nodig hebt om veilig door het verkeer te komen.
Kleding: als je eigen beschermende kleding zoals een goedgekeurde helm, handschoenen, jas, broek en goede stevige schoenen hebt, mag je deze dragen. Mocht je ze niet hebben dan kan je met uitzondering van de schoenen alles kosteloos bij ons lenen. Als je een van onze helmen gebruikt is het in verband met de hygiëne wel verplicht een helmmuts te gebruiken. Deze zijn eventueel te koop op de rijschool. De beschermende maatregelen zijn, op de helm na, niet verplicht.

Losse lessen 

Per week volg je een of meerdere lessen met een tijdsduur van 60, 90 of 120 minuten. Je aanleg en het aantal lessen per week bepalen de tijdsduur van je rijopleiding. Je instructeur laat je weten wanneer je klaar bent voor het praktijkexamen. Je vorderingen worden bijgehouden op een leskaart zodat je precies kan zien wat je beheerst en waar nog aan gewerkt moet worden. Als je examenklaar bent, plan je samen met je instructeur een examendatum.

Snelcursus 

Tijdens je intake bepaald je instructeur of je over de juiste vaardigheden beschikt om aan de snelcursus deel te nemen.

Een snelcursus bestaat uit:
  • Intake (1 uur)*
  • 3 uur les, o.a. verkeersdeelname
  • Praktijkexamen
*de intake vind op een andere dag plaats als de lessen en het examen.

Praktijkexamen 

Hoe gaat dit in zijn werk? Samen met je instructeur ga je naar het examencentrum in Mierlo. Daar maak je kennis met je examinator. Deze zal in het kort vertellen hoe het examen verloopt. Het praktijkexamen duurt 45 minuten waarin je minstens 25 minuten een route op de openbare weg aflegt. Je gaat op examen op een bromfiets van de rijschool. Je helm dragen is verplicht, beschermende kleding wordt aangeraden. De examinator volgt je op een eigen bromfiets. Hij geeft je via een portofoon routeopdrachten. Je instructeur volgt jullie op zijn bromfiets.

Waar wordt op gelet tijdens het examen?

Foutloos rijden hoeft niet, maar je moet laten zien dat je de bromfiets beheerst en of je veilig en verantwoord aan het verkeer deelneemt. Het gaat om het totaalbeeld.
Belangrijk is dat je op een goede manier omgaat met het overige verkeer en dat je iedere verkeerssituatie tijdig en goed inschat. Je krijgt bij terugkeer op het examencentrum direct te horen of je geslaagd of gezakt bent.Informatie Motorrijbewijs (A)

Ben je van plan je scooter- of bromfietscarrière een vervolg te geven?
En/of lijkt het je wel iets om lekker vrij, met de wind in het gezicht , snel accelererend en kort sturend over de weg te bewegen.
Dan dien je toch je motorrijbewijs te halen, dus eerst bewijzen dat je de juiste kennis en vaardigheden bezit. Daarbij is de keuze voor de juiste rijopleiding en verkeersschool belangrijk. Rijschool Combinatie Zuid helpt je hiermee graag op weg. Het hele jaar door zijn motorrijlessen te volgen, examens in te plannen en vervolgcursussen te boeken.

Tijdens de rijlessen word je aangeleerd hoe je zelfstandig moet functioneren in het verkeer. Stapsgewijs ga je leren hoe je moet omgaan met een motor, hoe je moet omgaan met alle andere weggebruikers en daarnaast komen verkeersinzicht en verkeersveiligheid aan de orde. Kortom wij gaan er voor zorgen dat jij zo dadelijk zelfstandig en verkeersveilig kan gaan deelnemen aan het verkeer.

We hebben de verschillende stappen die je doorloopt op weg naar je rijbewijs A voor je op een rijtje gezet. "Surf" over de verschillende punten voor meer informatie.

Intake 

De intake duurt 4 uur of 2 x 2 uur en er wordt allereerst bepaald welke categorie motor je mag rijden. Je krijgt een korte introductie over veiligheid en over beschermende kleding die je dient te dragen.

Naast de goedgekeurde helm dien je altijd een motorjas, motorbroek en handschoenen te dragen. Deze worden ter beschikking gesteld, wel dien je dan een helmmuts aan te schaffen à 6 euro. Daarnaast dien je motorlaarzen of schoenen met een hoge schacht te dragen. Tevens is het belangrijk dat je altijd je rijbewijs òf een geldig identiteitsbewijs bij je draagt.

Daarna volgt je eerste kennismaking met de motor, Je instructeur bepaalt aan de hand van een aantal oefeningen met de motor je beginniveau en dan kan de opleiding echt beginnen...

Regulier lessen 

Per week volg je één of meerdere lessen met een tijdsduur van 60, 90 of 120 minuten.
Je aanleg en het aantal lessen per week bepalen de tijdsduur van je rijopleiding. Je vorderingen worden bijgehouden op de instructiekaart. Op basis van je vorderingen tijdens de lessen wordt de datum van je praktijkexamen bepaald. Het is belangrijk om tijdens het regulier lessen zo snel mogelijk je theoriecertificaat te halen. Zonder dit certificaat kun je geen examen doen. Dit geldt óók voor mensen met een rijbewijs B of C.

Snelcursus 

Voor aanvang van deze cursus dien je al in het bezit te zijn van je theoriecertificaat of dit op zeer korte termijn te behalen. Zonder dit certificaat kun je geen examen doen. Een snelcursus bestaat uit twee delen :

Bijzondere Verrichtingen
In 2 à 3 dagdelen incl. intake word je klaargestoomd voor het examen. Hierin mag je laten zien dat je geoefend bent en dat je de motor weglaten: volledig beheerst. Het examen wordt direct bij aanvang van de cursus aangevraagd, dus vergeet niet je agenda mee te nemen bij de intake!

Tijdens de lessen leer je stapsgewijs 12 bijzondere verrichtingen in vier clusters uit te voeren. Vier daarvan zijn verplicht uit te voeren op het examen, van de overige oefeningen dien je er op het examen drie te rijden. Per oefening krijg je één herkansing en je dient vijf van de zeven oefeningen voldoende uit te voeren. Per cluster mag je echter maar één oefening onvoldoende scoren. Wanneer je geslaagd bent voor dit examen ga je door met het deel Verkeersdeelname.

Verkeersdeelname
Dit onderdeel beslaat ongeveer 1,5 dag met aansluitend het examen.
Tijdens deze lessen, in en rondom Mierlo (examenplaats), behandelen we de volgende onderdelen:
  1. Plaats op de weg (rechte en bochtige weggedeeltes)
  2. Afslaan links / rechts (kijkgedrag)
  3. Naderen, berijden en verlaten van kruispunten (anticiperen)
  4. Bijzondere weggedeeltes (verkeersveiligheid)
  5. Gecompliceerde verkeerdeelname (verkeersinzicht)

Examen 

Na het ondertekenen van de Eigen Verklaring en het tonen van je theoriecertificaat en identiteitsbewijs wordt er gestart met een ogentest (lezen nummerbord), waarna de examinator enkele vragen stelt over de technische en veiligheidsaspecten van de motor. Daarna wordt het communicatiesysteem getest en kan de examenrit van minimaal 30 minuten beginnen.

De examinator bestuurt de volgauto en je krijgt je aanwijzingen van je instructeur. De examinator wil graag een zelfstandig bestuurder zien motorrijden, die rekening houdt met de voordelen van de motor (snelle acceleratie, wendbaarheid bij lage snelheden), maar die de nadelen niet uit het oog verliest (kwetsbaarheid, verhoogde oplettendheid i.v.m. eigen veiligheid). Laat zien dat je plezier hebt in het motorrijden en dat de examinator je met een gerust hart op je eigen motor je eigen weg kan laten gaan!

Vraag hier meer informatie aan

Rijschool Combinatie Zuid
Half Elfje 7a
5711 ES Someren

Tel: 0493 493 393
Fax: 0493 496 728
Email: info@rijschoolcombinatiezuid.nl
KvK te Eindhoven: 17173970
BTW nr: NL1418.92.304.B01
Rabobank: 1422.84.203.

VTL Gecertificeerd opleider
Transport & Logistiek

Via www.soobsubsidiepunt.nl kunt u SOOB-subsidie aanvragen voor diverse opleidingen.